Kosten en vergoeding Kind en Jeugd Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugd GGZ, dit staat in de Jeugdwet beschreven. Jeugd GGZ zit niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. De gemeente vergoedt de kosten van de behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Kosten en vergoeding Kind en Jeugd
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugd GGZ, dit staat in de Jeugdwet beschreven. Jeugd GGZ zit niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. De gemeente vergoedt de kosten van de behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Verreweg het grootste deel van de behandelingen van KJP Jeugd GGZ voor cliënten onder de 18 jaar valt onder de Jeugdwet. Dit geldt zowel voor behandelingen in de generalistische basis GGZ (GB-GGZ) als in de specialistische GGZ (S-GGZ). KJP Jeugd GGZ brengt de kosten van de behandeling rechtstreeks in rekening bij de gemeente waar de gezaghebbende ouder/verzorger van de cliënt woont.
Kosten en Vergoedingen bij Jeugd in Herstel
Bij Jeugd in Herstel zetten we ons in om de juiste zorg toegankelijk te maken voor jongeren die hulp nodig hebben bij hun herstel. De kosten voor onze zorg worden vergoed via verschillende regelingen, afhankelijk van de situatie van de jongere en het type zorg dat nodig is. Hieronder leggen we uit hoe de financiering is geregeld en welke vergoedingsmogelijkheden er zijn.
Vergoeding via de Jeugdwet
De Jeugdwet is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met psychische of gedragsproblemen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg en bieden financiering voor behandelingen gericht op herstel. Dit betekent dat jongeren die in aanmerking komen voor zorg vanuit de Jeugdwet, de behandelingen bij Jeugd in Herstel volledig vergoed kunnen krijgen. De aanvraag voor deze vergoeding verloopt via de gemeente, vaak met een verwijzing van de huisarts, jeugdarts of een gecertificeerde instelling.
Vergoeding via de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning)
Voor jongeren ouder dan 18 jaar die ondersteuning nodig hebben bij zelfstandig functioneren, kan de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) een oplossing bieden. De gemeente vergoedt via de WMO begeleiding en ondersteuning bij herstel als dit bijdraagt aan de zelfredzaamheid en participatie in de maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld gaan om ambulante begeleiding, dagbesteding of andere vormen van ondersteuning die helpen bij het herstellen en versterken van het dagelijks functioneren. Voor deze financiering is een aanvraag bij de gemeente nodig. Er kan een eigen bijdrage van toepassing zijn, afhankelijk van het inkomen.
Over de Regeling Medische zorg Oekraïne (RMO)
Voor jongeren uit Oekraïne die in Nederland verblijven en zorg nodig hebben, is er de Regeling Medische zorg Oekraïne (RMO). Deze regeling vergoedt medische zorg voor Oekraïense vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Dit betekent dat jongeren zonder Nederlandse zorgverzekering toch recht hebben op vergoede zorg, inclusief psychologische en geestelijke gezondheidszorg. De kosten worden direct vergoed aan zorgverleners, waardoor de jongere zelf geen financiële lasten heeft.
Bij Jeugd in Herstel kunnen Oekraïense jongeren via deze regeling zorg ontvangen, zonder dat zij een zorgverzekering nodig hebben. De aanvraag en vergoeding verlopen via de RMO, in samenwerking met zorgverleners en instanties die vluchtelingen ondersteunen.
Vergoeding via de Zorgverzekeringswet (ZvW)
Wanneer sprake is van een medische indicatie voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ), kan de behandeling worden vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet (ZvW). Dit geldt meestal voor zorg die onder de generalistische basis-GGZ (GB-GGZ) of de specialistische GGZ (SGGZ) valt. Een verwijzing van de huisarts, medisch specialist of een andere bevoegde verwijzer is hiervoor vereist. De zorg wordt dan (deels of volledig) vergoed door de zorgverzekeraar, afhankelijk van de polisvoorwaarden en het eigen risico.
Eigen Bijdrage en Aanvragen
Of er een eigen bijdrage nodig is, hangt af van de financieringsvorm en de individuele situatie. Gemeenten kunnen bij Jeugdwet- en WMO-vergoedingen een eigen bijdrage opleggen, afhankelijk van het inkomen van de ouders of de jongere zelf. Bij vergoeding via de Zorgverzekeringswet kan het eigen risico van toepassing zijn.
Voor meer informatie over de vergoedingsmogelijkheden en het aanvragen van financiering, adviseren we om contact op te nemen met de gemeente, de zorgverzekeraar of een van onze medewerkers. Zij kunnen helpen bij het vinden van de juiste route voor vergoeding en het regelen van de benodigde aanvragen.